Hiukset on pääasia. Ja kuinka monelle tuottavat päänvaivaa värjäys, leikkaus, värin ylläpito tai ylipäänsä hiusten hoito ja muotoilu. Olen saanut useasti kertoa, mitä värejä käytän ja miten saan shokkivärit pysymään kirkkaina. Joten ajattelinkin sitten kirjoittaa oman postauksen aiheesta.

Ensimmäisenä todettakoon, että kaikkien hiukset ovat erilaisia. Minulla toimivat aineet ja kikat ei välttämättä toimi sinulla. Painotan myöskin, että herkkäihoisen kannattaa aina miettiä voimakkaiden aineiden käyttöä ja harkita vakavasti ammattilaisen apuun turvautumista. Nykyisin partureissa on paljon erilaisia shokkivärejä jotka tarttuvat myös melko tummaankin hiukseen. Jos omaat tumman kuontalon, mene parturiin äläkä tuhoa itse hiuksiasi jollet tiedä, miten ne reagoivat mm blondaukseen.

Shokkivärit ovat suoravärejä, eli poistuvat/kuluvat pesussa pois. Useimmissa luvataan keskimäärin viisi pesukertaa, mutta shokkiväreissä on eroja. Punaiset ja siniset käyttäytyvät aivan eri tavoin, erimerkkien värit myös. 
Parhaiten värit tietysti näkyy ja toistuu blondatussa hiuksessa. Vaikka oma hius olisikin vaalea, ei väri tartu tai toistu kuten käsitellyssä. 

Itse blondaan hiukset useimmiten Live Color XXL sävyllä 00A. Omaan tukkaan teho on ehdottomasti paras, vaikka olen kokeillut paljon arvokkaampiakin blondaus ja värinpoistoaineita. Se ei myöskään ärsytä päänahkaani, kuten monet muut.
http://www.livecolor.co.uk/livecolorxxl/uk/en/home/our-products/color-xxl/00a-absolute-platinum.html

live-normal.jpg

Eli ensimmäisenä blondaan pohjan. Vaikutusajan jälkeen pesen aineen pois päästä, mutta EN laita hoitoainetta. Kuivaan suurimmat vedet pois ja levitän shokkivärin hiuksiin. Itse käytän värjäyspensseleitä apuna, olen todennut, että silloin en sotke kylppäriä (tai itseäni) niin tehokkaasti ja väriä tulee jokaiseen jakaukseen kuten haluan. Erityisesti suosittelen pensseleitä, jos haluaa käyttää useampaa väriä.

http://www.villikihara.fi/varjaystarvikkeet


Shokkivärin annan vaikuttaa päässä yleensä puolesta tunnista tuntiin. Mutta vaikka tökötti olisi päässä pidempäänkin, se ei haittaa. Shokkivärit nimittäin ei sisällä mitään myrkkyjä, jotka tuhoaisi hiusta tai ärsyttäisi hiuspohjaa.
Tämän jälkeen tehokas huuhtelu ja hoitoaine. Ja taas huuhtelu. Suosittelen käyttämään pyyhettä, jonka värjääntyminen ei haittaa. Shokkivärien kanssa nimittäin kannattaa tottua siihen, että väriä irtoaa. Paitsi jos saat kaadettua sitä lattialle. Miltei mistä tahansa muualta shokkivärit ei helpolla irtoa, paitsi tukasta :D

Itse suosin Directions shokkivärejä tai StarGazerin vastaavia. Kaikkia shokkivärejä voi sekoitella, mutta suosittelen sekoittelemaan aina samanmerkkisiä keskenään, jos sekoitteluun lähtee. Itse usein sekoitan sävyni, sillä juuri sitä oikeaa violettia/purppuraa ei valmiina ole. 
ManicPanicin shokkivärit jostakin syystä ei toistu mielestäni hyvin eikä tartu niin hyvin kuin Directions tai StarGazer. MUTTA tiedän monia, jotka vannoo ManicPanicin nimeen. Eli kokeiluksi menee, mikä kenelläkin toimii.

http://www.leatherheaven.com/tuotteet/miehille/hiustuotteet/hiusv%C3%A4rit/10901/

http://www.emp.fi/manic-panic-vampire-red-classic-hiusvari/art_256259/

http://www.villikihara.fi/stargazer_pigmenttivari


Sävyn ylläpito onkin sitten oma taiteenlajinsa. Nykyään onneksi löytyy aivan perus marketeistakin värillisiä hoitoaineita, joita itsekin käytän.  Itse olen tykästynyt Biozellin color maskiin. Näitäkin voi sekoitella keskenään ja sävyjä on useita. 

http://www.biozell.fi/colormask.html

Toisinaan taas sekoitan itse oman värihoitoaineen sekoittamalla shokkiväriä hoitoaineeseen, jota normaalistikin käytän. Oli se värihoito sitten itsesekoitettu tai valmis tuote, kuten Biozell color mask, käytän sitä noin joka kolmannella pesulla. Riippuen aivan tarpeesta.

Koska shokkiväri haalistuu melko helposti, ylimääräistä lotraamista vedellä koetan vältellä ja käytän mieluusti hiuksiin jätettävää hoitoainetta huuhdeltavan sijaan aina, kun ei ole tarvetta buustata väriä värihoidon avulla.

Jos hiukset vaalentaa perus blondauksen sijaan c-vitamiinilla, ei lopputulos ole niin kirkas, mutta yhtälailla sekin tapa avaa hiussuomuja ja shokkiväri tarttuu paremmin kuin käsittelemättömään hiukseen. C-vitamiinilla vaalennuksesta olenkin kirjoitellut aiemmin.
http://whippedviolet.vuodatus.net/lue/2014/03/hiusten-vaalennus-c-vitamiinilla


Kun on aika värjätä juurikasvu, blondaan vain juurikasvun, en koko kuontaloa. Eli sama toimenpide kuin alunperinkin, mutta aivan kuten minkä tahansa muunkin värjäyksen kanssa: vain juurikasvun. Shokkivärin levitän kyllä useimmiten kaikkialle hiuksiin juurikasvun blondauksen jälkeen. Tässäkin ne väräjyspensselit tulee tarpeeseen, tai itse ainakin tykkään, että ainetta ei mene hukkaan ja saan siistin lopputuloksen. Blondaus paketista riittää itselläni kolmeen juurikasvukäsittelyyn. Sekoitan siis värikipossa pensselillä kolmasosan blondausaineista ja loput saa odotella seuraavaa kertaa. 

Jos värjää vain osan hiuksista shokkivärillä, kannattaa varautua siihen, että väri leviää. Erityisesti jos muu hius on vaaleaa. Itselläni on ollut mm blondi pinkillä shokkiväripläjäyksellä ja koska tiesin, että pesuissa väri tulisi leviämään jonkin verran, laitoin shokkiväriä eniten otsatukkaan ja ns niskavilloihin ja latvoihin. Jos väri olisi päällä, valuisi se vaaleaan tukkaan selkeämmin ja lopputulos olisi nopeasti sottainen.
Kun värjää vain osan, kannattaa käyttää alumiinifoliokaistaleita apuna, aivan kuten parturissakin tehdään raitoja. (Olen kyllä itse kikkaillut myös sykeröitä jotka kiinnitän pinneillä, jottei värit nyt aivan totaalisesti sekoitu jo värjäys vaiheessa.)
Kun olen värjännyt mustalla ja sen joukkoon shokkivärejä, ei olekaan niin tarkkaa miten värejä lätkii, sillä valumat eivät juurikaan näy.

pink-normal.jpg

Sitten yleisiä huomioita:
-tyynyliinoihin todennäköisesti jää jälkiä, ainakin parina yönä värjäyksen jälkeen
-shokkivärit tarttuu kaakeleihin, saumoihin, lavuaariin... eli pese tahrat HETI jos ja kun niitä tulee
-jos värjäät useilla erilaisilla sävyillä, paras lopputulos tulee, kun tummimmat sävyt on alla. Silloin pesussa syntyvät valumat ei samantien pilaa värimaailmaa
-shokkivärit säilyy avatussakin purkissa pitkään
-käytä aina suojahanskoja 
(jollet tietysti tahdo värjätä sormiasi) Shokkivärien mukana harvoin moisia tulee, eli osta erikseen varastoon paketti.
-kannattaa mieluummin varata liikaa shokkiväriä, kuin liian vähän. Erityisesti ensimmäinen värjäys voi viedä paljon väriä.
-jos tahdot vain tehostaa punaista hiusväriäsi, tekemättä siitä täysin shokkiväriä, shokkiväri shampoopesun jälkeen tai biozell color mask toimii mainiosti!