Hiusväreistä on tasaisesti juttua. Nyt katselin taas MOT:n dokkarin aiheesta ja pisti taas miettimään, miten turvallista mokoma oikeasti onkaan.

http://yle.fi/aihe/ohjelma/mot-varia-hiuksiin-myrkkya-uhmaten-232015 

Itse olen lätkinyt päähäni värejä vuositolkulla. Iso osa onneksi suoravärejä, jotka eivät ole laisinkaan niin allergisoivia kuin hapetevärit. Mutta kyllä taas käy mielessä, että miksi ei se oma vaalea maantienharmaa muka kelpaa. Se on se kaunis päivä, kun pää (kroppa) ei sitten enää kestäkään.

Sen olen nyt ymmärtänyt, että vaalennusvärit eivät ole niin allergisoivia kuin hapetevärit. Persulfaatti ja vetyperoksidi eivät nekään kuitenkaan mitään keveitä aineita ole, joten päänahka voi oikeasti palaa. 
Ongelmana oikeastaan on se, ettei ihmiset edes käsitä, mitä päähänsä laittavat. Mielikuvia käytetään mainonnassa hyvin röyhkeästi hyväksi myös hiusväribisneksessä.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/03/ppdta-paahan-vai-hunajaa-hiuksiin 

Kaksi eniten käyttämääni merkkiä ovat Schwarzkopf Live color XXL ja Garnier nutrisse
Lähinnä valinta on näihin taittunut, koska eivät ärsytä päänahkaa ja väri pysyy. Nyt ihan mielenkiinnosta aloin lukea ainesosaluetteloa tarkemmin.

https://www.kosmetiikka-allergia.fi/prime_15.aspx 


Kaikista pahimpia aineita, jotka allergisoivat ovat: PPD eli parafenyleenidiamiini, tolueeni-2,5diamiini, 4-amino-2hydroxytolueeni, p-Aminophenol, resorcinol. PPD:tä tai jotakin sen johdannaista on kaikissa väreissä. Ilman moista ainetta ei värikään tarttuisi hiuksiin. 

Garnierin paketti antaa selvän mielikuvan hoitavasta ja jotenkin luonnollisemmasta aineesta. Mutta kas kun ainesosia katselee, niin siellä onkin enemmän näitä allergisoivia osia!


IMG_7948.jpg

IMG_7950.jpg

IMG_7951.jpg

Mitä sitten blondausaine, jota yleensä käytän, sisältää? Myrkkyjähän sekin, mutta ei tosiaan laisinkaan noita pahimmiksi luokiteltuja. Olen jokseenkin hämmentynyt, koska olen jostakin syystä aina luokitellut juuri blondaus- ja värinpoistoaineet pahemmaksi kuin hiusvärit muutoin!

IMG_7952.jpg

IMG_7954.jpg

Kannattaa myös muistaa, että kampaamoissa on käytössä ihan yhtälailla samat myrkyt, mitä kaupan hyllyllä. Ekokampaamoita on katukuvaan tullut paljon lisää, mutta suuriosa ei varmasti ajattele koko asiaa. Jos on löytänyt hyvän tukkataikurin, niin siitä on vaikea luopua. 
Jos kuitenkin uskallat kokeilla luonnonmukaisempia hiusvärejä, kannattaa tutustua ekokampaamoihin:
http://www.ekoyrittajat.fi/ekokampaajat 

Itse harkitsin ohikiitävän hetken ajan jo kaljua. Se olisi ainakin helppohoitoinen ja varmasti turvallinen.