Monille vaatteiden ekologisuus ja eettiset tekijät ovat koko ajan suurempi asia. Ja niin kuuluukin olla. Vaatteiden eettisyys ja ekologisuus on vain vaikeasti mitattavissa, mutta aina voi vertailla erilaisia tekijöitä. 

Esimerkiksi puuvillavaatteen kanssa kannattaa aina valita ORGANIC COTTON eikä cotton. Ekologinen puuvilla on tuotettu ilman myrkkyjä ja esimerkiksi Tanguis-puuvillan kasvatukseen ei johdeta pohjavettä. Puuvillan huonopuoli nimenomaan on sen kasvattamiseen menevä suuri vesimäärä. Kannattaa myös tarkistaa aina ketjukohtaiset sopimukset työolosuhteista! Puuvilla myöskään ei kasva ihan meidään takapihalla, vaan sen liikuttamiseen menee paljon polttoainetta ja rahaa.

Puuvillalle kelpo vaihtoehto on Lyocell. Lyocell on puuselluloosasta valmistettu muuntokuitu, joka tuntuu puuvillalta. Tuotantoprosessi on ympäristöystävällinen, mm liuottimet ovat myrkyttömiä ja kierrätettäviä. Se on laskeutuvaa ja sillä on hyvä kosteudenimukyky. Myös Tencelinä kutsuttu kuitu kutistuu pari prosenttia pesussa, joten se kannattaa ottaa huomioon. Oikein pestynä Tencell kuitenkin pysyy pitkään hyvänä ja nypyttömänä.

Kierrätetyt kuidut olisi tietysti aina se paras vaihtoehto luonnon kannalta. Mutta vaikka esimerkiksi polyesterivaatteissa käytetään vuosi vuodelta enemmän kierrätysmateriaalia, tästä ei ole mitään merkintöjä vaatteissa.

Villaa, pellavaa ja hamppua tuotetaan ihan täällä Suomessakin, mutta niidenkään ekologisuuteen ei voi aina luottaa. On nimittäin yksi iso mutta: Kansainvälinen kauppa. Kotimaisesta luomupellavasta valmistettu vaatei ei ole järin ekologinen, jos se on lähetetty Kiinaan ommeltavaksi.

Jos ekologisuus painaa ostopäätöksiä tehdessä, ota selvää yrityksestä, josta aiota ostoksia tehdä. Verkossa on mm Yalo, jonka kautta pääsee vilkuilemaan tuottajien tietoja hieman normaalia paremmin. Myös tuotteiden kuvauksissa on kerrottu tuottajien eettisistä ja ekologisista näkökulmista enemmän. Ja muistakaa käydä kirpputoreilla! Tampereen muotikirppiskin on miltei kulman takana! http://whippedviolet.vuodatus.net/lue/2014/03/muotikirppis-tulee-taas

Kuvan farkut Alchemist.

http://kauppa.yalo.fi/product/1416/stretchfarkut

http://kauppa.yalo.fi/brand/23/alchemist

5-pocket-normal.jpg