Töissä tapaan jatkuvasti naisia, jotka käyttävät totaalisesti vääränkokoisia liivejä. Myöskään kokotaulukoita ei osata lukea ja netti on väärällään myös väärin koottuja ohjeita ja taulukoita, jotka sekoittavat pakkaa entisestään.

Rinnakkaiskoot ovat myös monelle aivan hebreaa ja koska useampi tuttu pyysi minua kirjoittamaan rintaliivien valinnasta, niin tässä sitä sitten ollaan.

Netissä on myös useampi todella hyvä sivusto, joiden avulla saa osviittaa omasta oikeasta koosta. Osviittaa siksi, että vaikka taulukko olisikin oikeanlainen ja mitat katsottu tarkkaan, aina lopputulokseen vaikuttaa rintojen muoto, rintaliivimalli jotka päällä mitat on otettu, sekä tietysti se, että erimuotoisia rintaliivejä on vaikka millä mitalla. 

Helpointa mitat on ottaa kaverin kanssa, jotta mittanauha on varmasti suorassa.

Laita päällesi tällä hetkellä parhaiten istuvat liivit. 

Ensin otetaan mitta rintojen alta. Siis aivan alta, koska siinä liivitkin tulevat olemaan. Mitan tulisi kulkea suorassa linjassa koko kehon ympäri, eli selkäpuolella mitta on samalla korkeudella kuin edessä rintojen alla. Mitta tulee olla napakasti ihossa kiinni. Saamasi mittaustulos ei kuitenkaan vielä suoraan kerro oikeaa ympärymittaa liiveissä! Saamastasi mitasta tulee vähentää noin 5cm, jotta liivit varmasti istuvat napakasti ja tuki on riittävä. Tulee kuitenkin huomioida, että liivikohtaisia eroja aina on.

Eli, jos saamasi mitta on 76cm, vähennetään siitä 5cm. Saadaan 71, eli todennäköisesti ympärys 70 istuu parhaiten.

Rintojen päältä otettu mitta otetaan myös mahdollisimman suorassa linjassa rinnan korkeimmalta kohdalta. Tämä mitta saa olla hieman löyhä, eli tarkoitus ei ole, että mitta painaa rintoja lainkaan kasaan.  Kuvitellaan, että mitta olisi 86cm.

Alla olevasta taulukosta löydät nyt kuppikoon. Ympärys oli sen 70, eli sarakkeesta 70 mennään alas päin ja löydetään mitta 86. Oikea koko olisi siis 70B, mutta koska mitta 86 on B-kupin ylärajalla, saattaa istuvampi kuppi joissakin liiveissä ollakin 70C.

kuppikoot-normal.jpg

Sekoitetaan ajatuksia hieman lisää. Rinnakkaiskokoja kannattaa kokeilla, jos liivi miellyttää, mutta oikea koko ei istukaan ihan kuten tahtoisit. Kuvitteellisen kokomme 70B rinnakkaiskoot ovat 75A ja 65C. Eli kuppikoko kasvaa, ympärys pienenee TAI kuppikoko pienenee ja ympärysmitta kasvaa yhdellä. 

Monet käyttävät tottumuksesta aina samaa kokoa, vaikka kroppa muuttuu kaikilla. Raskaudet, ikä, painonmuutokset...kyllä ne rinnatkin siinä kummasti muuttuu! Lisäksi monet käyttävät aivan liian suurta ympärystää mukavuudenhalusta, vaikka todellisuudessa liian suuri ympärys tekee sen, että liivit eivät tue läheskään niin kuten pitäisi ja paino tuntuu harteilla. Myös lähes poikkeuksetta naiset käyttävät liian pientä kuppikokoa.

Jos sinulla on vääränkokoiset liivit, jokin näistä lienee tuttua:

1. Liivit nousevat selästä.  - väärä ympärysmitta

2. Liivien tukirauta painaa rintaa  -liian pieni kuppi

3. Liivien tukirauta painaa kainaloa  -liian suuri kuppi tai sinulle epäsopiva malli

4. Olkaimet putoilevat ja/tai niitä saa kiristellä jatkuvasti.  -liian suuri ympärys

Kannattaa myös huomioida, että A-kuppi ei ole aina samankokoinen. 70A on kupiltaan aivan toista luokkaa kuin 80A. Kirjain tasan tarkkaan kertoo vain kupin koon suhteessa ympärysmittaan.

Rintaliivimalli vaikuttaa paljon siihen, miten liivit istuu ja mikä koko on se paras. Esimerkiksi itselläni ei ole tullut vastaan balconette-liivejä, jotka istuisivat kauniisti. Ja uskokaa: olen kokeillut aina rinnakkaiskoot, sillä omaa kokoani on todella harvoin saatavilla!

Tärkeintä on muistaa, että liivien kuuluu olle tukevasti päällä, rintojen ei kuulu tursuta ulos, mutta kuppeihin ei pidä myöskään jäädä tyhjää tilaa. Painon ei pidä tuntua hartioilla, vaan varsinainen tuki tulee juuri oikean ympärysmitan kautta. 

Rintaliivejä kokeillessa saattaa uusi oikea ympärys tuntua oudolta. Ja hakaset laitetaan aina ensimmäisiin hakasiin! Liivit kuitenkin menettää joustavuuttaan, jolloin pitää siirtyä sisempiin hakasiin. Oikeankokoisissa liiveissä liivien ja nahan väliin voi laittaa juuri ja juuri pari sormea. Monta kertaa olen kuullut, että oikea mitta on liian kireä, koska nahkaan ilmestyy "makkara". Me olemme kuitenkin pehmeää materiaalia ja riippuen siitä, paljonko löysää nahkaa on, toki pientä makkaraa syntyy. Jos tinkii tämän olemattoman makkaran takia istuvuudesta ja ostaa isompaa ympärystää olevat liivit, erityisesti isompirintaisilla tulee ongelmia myöhemmin koska liivit eivät tue oikein, paino tuntuu hartioilla ja rinnat alkavat herkemmin roikkua tuen puutteesta.

Ja kun menette ostamaan liivejä ja epäröitte, pyytäkää myyjiltä apua! Jos sitä ei anneta, vaihtakaa liikettä ;)