Olen kirjoitellut useammankin kerran vaatteiden alkuperästä, eettisyydestä, materiaaleista, ompelijoiden palkasta ja ylipäänsä kaikesta näihin liittyvästä.
Asia ei vanhene ja kun eilen taasen erään asiakkaan kanssa asiasta keskutelin, törmäsin jälleen tähän samaan ajatusmalliin: totta kai työolosuhteet ja palkat pitää saada halpatuontimaissa inhimillisiksi, mutta halpavaatteen hinnassa se ei saa näkyä. 

Olen nuorempana ollut varsin sokea sille, miksi halpavaate on halpa. Itseasiassa en varmasti ole edes ajatellut koko asiaa sen syvemmin, ainoastaan lompakon kautta. Ja toki, monet tekee niin edelleen ja miksi ei tekisi? Monilla tulot ovat epävakaat ja sinne mennään, mistä halvimmalla saadaan. 

Halpatuontivaatteiden edullisuus on omasta mielestäni kuitenkin lumetta. Lopullinen tuote on vaatinut paljon, jotta meidän kukkaromme ei köyhtyisi. Kun tehtaita on romahtanut maailmalla, me kauhistelemme, mutta ostamme edelleen tuotteita, joita romahdusvaarassa olevissa tehtaissa valmistetaan. Onko halpavaate halpa, jos se on vienyt perheeltä äidin? Tai pojan, joka oli perheen ainut palkansaaja? 

Onneksi valmistusketjut alkaa olla koko ajan läpinäkyvämpiä. Entistä paremmin pystyy saamaan tietoa mistä ja miten tuotteet on tehty. Ainakin täällä pohjolassa. Ja jos haluaa ottaa selvää. Tietysti on ketjuja ja firmoja, joilta tietoa ei sitten herukaan niin helposti. Silloin itselläni herää lähinnä kysymys, että miksi tietoa ei ole saatavilla.

Valitettavan moni kuitenkin ummistaa silmänsä. Päivitellään 25€ maksavan neuleen hintaa ajattelematta, mistä se hinta koostuu. Yksittäisen yrittäjä-ompelijan hintoja vasta kauhistellaankin, vaikka ompelijalle jäävä osuus on äärimmäisen pieni. 
Tiedostan, että itsekin marisen hinnoista. Silloin kannattaa alkaa laskea, paljonko materiaalit mahtaisi kustantaa ja siihen vielä kaikki työ päälle.

Ja jos ihan vakavasti aletaan miettiä, kuinka usein päivittelemme halpavaatteiden hintoja, joita emme edes oikeasti tarvitse? Meillä on asiat loppupeleissä aika pirskatin hyvin ja silti kitisemme, kun uuden sesongin mekko on mielestämme turhan tyyris.

reiman_paita_g-normal.jpg